Allergie voor pollen

Wat zijn pollen?

Abflug / Flugschirme der Pustblume beim Start

Bloeiende planten gebruiken pollen om zich voort te planten/strong>. De meeldraden produceren microscopisch kleine zaadjes die zich in de bloeiperiode als een poeder in de lucht verspreiden.

  • De lente is het hoogseizoen voor wilde en gecultiveerde grassen. De familie van de grassen is bijzonder uitgebreid en haar leden dragen minuscule bloemen die aren vormen. Het gaat om grassen in gazons, weides, hooilanden en velden met graangewassen.
  • De lente, maar vooral de zomer, tot het begin van de herfst vormt het lange seizoen van elkaar opvolgende stuifmeelvorming van de talrijke doorlevende grasachtigen (ongeveer 50.000 soorten). Soms gaat het om gekweekte exemplaren, maar meestal om wilde planten. Ze bloeien zowat overal op het platteland en in de stad. Vaak worden ze als ‘onkruid’ bestempeld als ze velden, tuinen, gazons en allerlei groene ruimten inpalmen.

Elke soort is voor de bestuiving afhankelijk van geografische en klimatologische omstandigheden. Het pollen dat de wind meevoert, blijft meestal buiten, maar kan ook de woning en bepaalde overdekte ruimten binnendringen.

Praktische tips om contact te beperken

man lying on grass at sunny daySluit u niet op, maar denk vooruit, kies zorgvuldig uw vakantiebestemming en -periode en neem uw voorzorgen:

  • Varieer de planten in uw tuin en vermijd de meest allergene soorten (cipres, thuja, berk)
  • Als u blootshoofds buiten gaat, belandt er pollen in uw haar. Was het voor u gaat slapen: zo hoeft u niet verschillende nachten na elkaar omringd door pollen te slapen
  • Verlucht de woning bij voorkeur ‘s ochtends vroeg, ‘s avonds laat of als het regent: op die momenten van de dag zweven er minder allergenen in de lucht
  • Vermijd om zelf het gras te maaien tijdens het pollenseizoen, of draag een bril en een beschermingsmasker
  • Vermijd de was buiten te drogen tijdens het pollenseizoen. Het pollen komt op de was terecht en zo brengt u het binnen in de woning
  • Voorkom dat er lucht binnenstroomt in de auto tijdens uw verplaatsingen.

 

Source : Agence française de sécurité sanitaire des produits de santé (AFSSAPS)