Bliss

De neus: essentieel voor een goede gezondheid!

1) Een vitale functie: de ademhaling

Lucht komt binnen via de neus, waar de droge en koude buitenlucht opgewarmd en bevochtigd wordt zodat onze longen hem kunnen opnemen.

2) ) Een beschermende/verdedigingsfunctie: filtering

Eerste lichaamsbarrière tegen agressies van buitenaf: virussen, tabaksrook, verontreiniging, allergenen, enz.

Het neusslijmvlies is een warm en vochtig ‘tapijt’ dat de lucht opwarmt en bevochtigt; het is dus essentieel voor de goede werking van de neus. Het neusslijmvlies bestaat uit slijm en trilhaartjes die werken als een beschermende filter. Virussen of andere partikels blijven in het slijm kleven en de trilhaartjes voeren ze af via de keel of tijdens het snuiten van de neus.

3) De reukzin

De neus is ook ons reukorgaan. Via de neus nemen we geuren waar en van daaruit wordt die informatie doorgestuurd naar de hersenen, die de verschillende geuren herkennen en interpreteren, net zoals ze smaken herkennen. De smaak ontstaat in cellen op de tong, maar de fijne perceptie van aroma’s en smaken gebeurt in de neus.

4) De neus, onontbeerlijk bij het spreken

Verder helpt de neus ons om ons verstaanbaar te maken. Samen met de sinussen fungeert hij als klankkast voor de geluiden die we maken bij het spreken. Daarom merken we meteen dat iemand een verstopte neus heeft als hij spreekt en vinden we een verstopte neus zo vervelend.