Wat is een verstopte neus precies?

Deze ontstekingsreactie is vaak het gevolg van rinitis of van een allergie. De bloedvaten van ons neusslijmvlies zetten uit, waardoor de neus ontstoken raakt en er een overdaad aan slijm wordt aangemaakt. Dat fenomeen zien we vooral in de winter (verkoudheid en sinusitis) of in de lente (hooikoorts).

Hypertoon zeewater, een natuurlijke manier om de neus vrij te maken:

Een hypertone oplossing heeft een hoger zoutgehalte dan het menselijk lichaam (namelijk > 9 g/l): door ze te verstuiven in de neus dringt het interstitiële vocht via het membraan van het neusslijmvlies door tot de neusgaten. Die vochtverplaatsing doet het neusslijmvlies ontzwellen :hypertone oplossing is een veilige en doeltreffende behandeling om de neus te ontzwellen bij verkoudheid, allergische rinitis of sinusitis en is geschikt voor zuigelingen en zwangere vrouwen.

Osmose in een notendop:

Natuurlijke verplaatsing van water door een semipermeabel membraan van het milieu met de laagste concentratie naar dat met de hoogste concentratie tot de concentratie gelijk is.

 

 

 

 

Hypertone zoutoplossing : de oplossing heeft een hoger zoutgehalte dan de lichaamsvochten. Bijgevolg vermindert ze de zwelling van het neusslijmvlies en maakt ze de neusafscheiding vloeibaar.

 

 

Bronnen:

http://conservationdusel.free.fr/page4.htm

1998 – Revue officielle de la Société Française vol. 50 n°4 (Official Review  of the French ENT Association). Etude sur 80 personnes souffrant de congestion nasale, application de l’eau de mer hypertonique 3 fois par jours pendant 2 semaines. Evaluation de l’amélioration des symptômes entre 0% et 100%.